Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru cytrynowego (15g)
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
- ewentualnie łyżeczka białka w proszku (lukier będzie bielszy)
Masło roztopić w garnuszku na niewielkim ogniu i zostawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, ubić mikserem na puszystą masę, dodając cukru. Następnie, ciągle miksując, dodawać na zmianę ostudzone masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna, dodać ją do reszty składników, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, Po wyjęciu babki z pieca przygotować lukier cytrynowy. Do szklanki wycisnąć sok z połówki cytryny, a następnie dosypać przesiany na sitku cukier puder i wymieszać mikserem. Ilość cukru pudru zależy od tego, czy chcemy mieć lukier bardziej kwaśny, ale przezroczysty, czy biały, gęsty i bardziej słodki.
Oryginalny przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego" (Anna Leszczyńska-Rożek)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz