Składniki:
- 500g mąki do chleba Prima Gusto
- 1,5 łyżeczki soli
- 20g masła
- 1 saszetka suchych drożdży (5g) lub 10g świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki cukru
- 100 mleka
- 200 ml wody
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw przygotować rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, na koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto uformowane w kulę włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło do podwojenia objętości (ok. 1,5h).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić. Uformowane w owalny bochenek wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć i ponownie pozostawić na 30 min (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Przy użyciu noża naciąć ciasto kilkakrotnie i oprószyć mąką. Wstawić blachę w bochenkiem do piekarnika rozgrzanego do temp 230st i piec przez 10 min. Następnie zredukować temperaturę do 200 st i piec przez kolejne 20-25 min. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, zbrązowiały z wierzchu i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Wypieczony chleb najlepiej studzić na kratce.
Przepis pochodzi z opakowania mąki do chleba złocistego Primo Gusto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz