Składniki na ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g drobnego cukru
- szczypta soli
- opakowanie cukru cytrynowego
- 120ml oleju roślinnego
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
- 120ml pełnotłustego jogurtu greckiego
Składniki na kruszonkę:
- 20g masła
- 35g mąki
- 35g cukru pudru
- ew. skórka z jednej dużej cytryny
Lukier cytrynowy:
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić, wysypać bułką tartą.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier cytrynowy i sól. Do misy miksera dodać olej, jajka i sok z cytryny. Ubijać krótko, aby rozbić żółtka. Dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać. Dodać jogurt i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników (można szpatułką lub mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach i bardzo krótko). Ciasto będzie dość gęste.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Posypać równomiernie kruszonką po wierzchu (kruszonka powinna wyglądać jak mokry piasek). Piec ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.kulinarna-inspiracja.pl/jogurtowe-ciasto-cytrynowe/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz