Składniki na biszkopt (na dużą blachę):
- 5 jaj
- szczypta soli
- 5 łyżek mąki tortowej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- do nasączenia sok z jednej cytryny (opcjonalnie)
Masa kokosowa:
- 500ml mleka 3,2%
- 200g wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru (zastąpiłam 100g erytrolu)
- 220g masła
Krem kajmakowy:
- 510g masy kajmakowej (schłodzonej w lodówce)
- 300g serka mascarpone (dałam 500g)
- orzechy włoskie i wiórki kokosowe do posypania
Biszkopt - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już sztywna, dodawać po jednym żółtku, miksując. Następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę 23cmx33cm natłuścić i wysypać bułką tartą lub mąką. Wylać ciasto. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp 180 stopni. Wystudzić. Jeśli potrzeba, ściąć wierzch, wyrównując biszkopt. Nasączyć sokiem wyciśniętym z cytryny.
Masa kokosowa - mleko zagotować z cukrem. Do wrzątku dodać kokos i gotować ok. 15 minut. Lekko wystudzić. Dodać masło i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
Krem kajmakowy - serek mascarpone krótko zmiksować na puszystą masę. Dodać schłodzony w lodówce kajmak i zmiksować raz jeszcze. Wyłożyć na ciasto. Wierzch obficie posypać siekanymi orzechami włoskimi (najlepsze są świeże, jeszcze wilgotne orzechy - potrzeba ok. 1kg orzechów z łupiną) i wiórkami kokosowymi. Wstawić na noc do lodówki.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2020/04/ciasto-kajmakowo-kokosowe-z-orzechami.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz