Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej (50g zastąpiłam mąką jaglaną)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 100g schłodzonego masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
Masa serowa:
- 400g zmielonego twarogu
- opakowanie cukru o smaku cytrynowym Delecta
- 100g cukru
- opakowanie budyniu waniliowego
- 250ml śmietany 30% lub 36% do ubijania, dobrze schłodzonej
- 400g jagód
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30-60 min.
Do miski włożyć twaróg, cukier, cukier o smaku cytrynowym oraz budyń i wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę na sztywną pianę.
Ciasto wyjąć z lodówki. Wylepić nim spód formy oraz brzegi na wysokość ok. 2 cm. Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 min lub nieco dłużej, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor, a masa serowa będzie ścięta.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/ciasto_z_jagodami/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz