- 250ml wody
- 125g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Na krem:
- 500ml mleka
- 3 łyżki cukru
- cukier z wanilią 12g
- 50g masła
- budyń o smaku waniliowym 64g
W garnku zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu ok 1 min, energicznie rozcierając masę. Do przestudzonej masy dodać proszek do pieczenia, wbijać pojedynczo jajka i miksować na najwyższych obrotach przez 5 min. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta, zachowując odstępy, ponieważ ciasto w czasie pieczenia urośnie. Piec w 220st ok. 20-25 min, do wysuszenia.
W połowie mleka rozmieszać zawartość torebki z budyniem, dodać cukier z wanilią. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany proszek, całość chwilę gotować, mieszając. Zimny krem zmiksować z masłem. Wystudzone ptysie przekroić na pół i napełnić kremem, posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis pochodzi z opakowania po cukrze z wanilią Delecty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz