Zaczyn:
- 5g świeżych drożdży lub 2,5g suchych
- 250ml wody
- 250g mąki pszennej chlebowej
- 50g mąki żytniej jasnej
Ciasto właściwe (kolejnego dnia):
- cały wcześniejszy zaczyn
- 250g ziemniaków, ugotowanych poprzedniego dnia
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 500ml wody
- 450g mąki pszennej chlebowej
- 200g mąki żytniej jasnej
Składniki na zaczyn umieścić w większym naczyniu i wymieszać. Pozostawić w temp. pokojowej na 12h (najlepiej przygotować zaczyn wieczorem dnia poprzedniego i zostawić przykryty ściereczką na całą noc).
Następnego dnia wszystkie składniki (zaczyn oraz składniki na ciasto właściwe) wymieszać do połączenia składników (ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem) - ręcznie lub mikserem, używając haków wyrabiania do ciasta drożdżowego.
2 foremki keksówki o wymiarach ok. 30cmx11cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/otrębami/mąką. Ciasto uformować i umieścić w foremkach (po połowie ciasta w każdej) - powinno sięgać nie więcej niż do połowy wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości.
Piec w temp. 210 st przez ok. 15min, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st i piec jeszcze 45min. Upieczony chleb powinien wydawać po postukaniu od dołu głuchy odgłos. Wystudzić na metalowej kratce.
Przepis pochodzi ze strony https://www.mojewypieki.com/przepis/latwy-chleb-ziemniaczany (blog truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.co.uk)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz