- 1kg mąki pszennej
- 5 jajek
- 100g cukru
- 250ml kwaśnej śmietany
- 150g miękkiego masła
- 10 dag drożdży
- krem czekoladowy (np. nutella)
- mielone migdały
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Cukier utrzeć z masłen oraz z 4 całymi jajkami i jednym żółtkiem (1 białko zostawić do smarowania rogalików). Do mąki dodać rozczyn i masę maślaną. Zagnieść ciasto i podzielić na 8 części. Następnie każdą część rozwałować na cienkie okrągłe placki. Placek posmarować kremem czekoladowym, posypać tartymi migdałami i podzielić na 8 trójkątów (jak tort). Zwinąć zaczynając od podstawy trójkąta i uformować rogaliki. Ułożyć na natłuszczonej blaszcce lub papierze do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temp. 180st na złowy kolor ok. 20-25min.
Oryginalny przepis pochodzi z opakowania śmietany radomskiej FigAND.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz