- 1 tuszka królika, podzielona na mniejsze kawałki (1,2-1,5 kg)
- cebula
- 1-2 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżek mąki
- garść czarnych oliwek
- łyżka kaparów
- szklanka białego wina wytrawnego
- 0,5 litra bulionu
- szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu (najlepiej gałązka świeżego)
- sól, pieprz, oliwa
Kawałki królika przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy, przełożyć do garnka z królikiem. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz