sobota, 10 czerwca 2017

KRUCHE PIEROŻKI Z FARSZEM PIECZARKOWYM

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • sól
farsz:
  • 1kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól, czarny pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć 10-15min, aż płyn odparuje, a grzyby się zrumienią. Wlać śmietankę, dusić chwilę, dodać bułkę tartą i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Na posypanej mąką stopnicy ciasto rozwałkować na grubość 3-4m. Wykroić kółka, nałożyć po niewielkiej porcji farszu i zlepić, formując pierożki.
Ułożyć na blasze  i piec w temp. 190st, aż się zrumienią.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska dla wegetarian, 200 przepisów na dania jarskie" wyd. Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz