- 400g twarogu (zmielonego)
- 50g masła
- 5 łyżek mąki
- pół szklanki cukru (100g)
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie wiśnie (świeże lub mrożone)
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Dodajemy twaróg. Otrzymaną masę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą serową. Przekładamy ją do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzch można położyć 2-3 wiśnie. Pieczemy w 180st ok. 30 min.
Można też nie dodawać owoców, za to po upieczeniu udekorować na środku ulubioną konfiturą.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://zakateksmaku.wordpress.com/2013/10/02/sernikowe-babeczki/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz