- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki migdałowej (w oryginale 2 szkl. mąki pszennej)
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru (120g)
- 100 gorzkiej czekolady
- 125g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
- 2 jajka
- pół szklanki maślanki lub jogurtu (+ 2 łyżki)
- szklanka wiśni
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, jajka, maślankę lub jogurt. Składniki obu naczyń połączyć, delikatnie zmiksować. Otrzymane ciasto będzie dość gęste. Dodać pokrojoną drobno czekoladę i wiśnie, wymieszać łyżką. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok. 25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/post/muffiny-mocno-czekoladowe-z-wisniami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz