- 200g mąki pszennej
- 120g zimnego masła
- jajko
- szczypta soli
- 50g mąki jaglanej
Nadzienie:
- 500g pieczarek
- 1-2 cebule
- ewentualnie kilka plasterków szynki
- 150g tartego żółtego sera
- 3 jajka
- 200ml mleka
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- kawałek cukinii do udekorowania
- ewentualnie natka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st do zezłocenia. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, następnie poddusić. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki szynki oraz cebulę z pieczarkami. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać mleko, śmietanę i tarty żółty ser. Wlać masę na tartę, udekorować plastrami cukinii, zapiekać jeszcze ok. 35 min, aż sos się zetnie. Tartę można podawać posypaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz