- mrożona ośmiornica (trochę ponad 1kg)
- 300g ryżu
- puszka pomidorów krojonych
- 2-3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- papryczka peperoncini
- oliwa, sól, pieprz
Mrożoną ośmiornicę włożyć do garnka, dodać 2 pokrojone cebule i liście laurowe, zalać szklanką wody i gotować do miękkości cebuli. W innym naczyniu zeszklić na oliwie ostatnią cebulę i rozgnieciony czosnek, dodać pomidory z puszki i papryczkę peperoncini, poddusić, po chwili dodać ryż. Wlać wywar od gotowania osmiornicy. Ośmiornicę wyjąć, pokroić na kawałki, dodać do ryżu, kiedy ten będzie już gotowy, chwilę razem pogotować, przyprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz