- ok 1kg cebuli
- kromka chleba żytniego razowego
- 1 ziemniak
- 100g śmietankowego serka topionego
- 3 żółtka
- 1,5 litra wywaru mięsnego
- mały kubełek śmietany
- olej/oliwa, sól, pieprz
Cebulę pokroić, przesmażyć na oliwie. Kromkę chleba podpiec do lekkiego zbrązowienia w piekarniku lub tosterze. Cebulę przełozyć do garnka, zala wywarem, dodać ziemniaka i kromkę chleba, gotować ok. 0,5h. Pod koniec dodać żółtka i serek śmietankowy oraz śmietanę (ostrożnie rozprowadzić ją najpierw w niewielkiej ilości zupy, żeby się nie zwarzyła, a następnie połączyć z resztą). Zupę przyprawić solą i pieprzem, zmiksować, podawać z grzanką z żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz