- 2 szklanki mąki pszennej
- 160g masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki amarantusowej
- szczypta soli
Jabłka:
- 8-10 średnich jabłek
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 2 łyżki mąki jaglanej
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (1/3 i 2/3), włożyć na ok. 0,5h do lodówki. Większą częścią wylepić spód w formie, w której będziemy piec szarlotkę. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki, odparować na patelni (ok. 20 min), dodać cynamon i imbir oraz mąkę jaglaną. Spód podpiec na lekki złoty kolor w piekarniku, wyłożyć na niego masę jabłkową, pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać ciasto. Piec ok. 0,5h w 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz