- 350 g mąki pszennej (typ 650)
- 100g mąki orkiszowej oczyszczonej
- 100g mąki jaglanej
- 60 g suszonych pomidorów
- 1 jajko
- 18g drożdży
- 250 ml mleka
- szczypta soli i cukru
- 50 ml oliwy
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazyli
- 2 papryczki chili
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 średnie cebule
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia (ok. 20-30 min). Czosnek przepuścić przez praskę, zalać oliwą, dodać tymianek i bazylię oraz drobno pokrojone papryczki i suszone pomidory. Cebulę pokroić i przesmażyć na oliwie. Do wyrośniętego ciasta wrzucić jajko, podsmażoną cebulę i oliwę z czosnkiem, papryczką, pomidorami i przyprawami, wyrobić, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku 30 min.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki i bułeczki", wyd. Świat Książki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz