- 1 spory kabaczek
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 45 dag mięsa mielonego
- 2 nieduże marchewki
- 2 pomidory
- kilka fasolek szparagowych (opcjonalnie)
- łyżka kaszy jaglanej (opcjonalnie)
- czubryca czerwona
- sól, pieprz
- tarty żółty ser
Kabaczek umyć, przekroić na pół, wydrążyć. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, utartą na drobnych oczkach marchewkę oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, a także kaszę jaglaną i drobno pokrojoną fasolkę. Poddusić chwilę, poki mięso nie straci różowego koloru i nie wyparuje woda z pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem i czubrycą. Nałożyć farsz do wydrążonych kabaczków, piec ok. 1h w temp. 180st. Pod koniec posypać tartym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz