- 550g-600g mąki pszennej (+ do podsypywania)
- 300 g miodu
- 100g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40-60g przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżka kakao (ewentualnie, dla koloru)
Miód i masło podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia się, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić w lodówce, aby lepiej się wałkowało. Wałkować na stolnicy na grubość 2-3mm lekko podsypując mąką, wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 min w temp. 150st.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz