piątek, 3 stycznia 2025

KRÓLIK W CZERWONYM WINIE ZE ŚLIWKAMI


 Składniki:

  • tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 goździki
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • starta skórka z połówki pomarańczy
  • 300ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200g suszonych śliwek (dałam 150g na dwa króliki)
  • 50g rodzynek (pominęłam)
Tuszkę królika podzielić na 8 części. Opłukać i osuszyć przed smażeniem, oprószyć solą morską. Wziąć dużą patelnię, mocno rozgrzać oliwę, a następnie włożyć kawałki królika. Obsmażyć na większym ogniu z każdej strony, w sumie przez ok. 7 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka.

Zmniejszyć ogień pod patelnią, włożyć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać powidła śliwkowe i przyprawy. 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię, smażyć wszystko jeszcze ok. 3 minuty. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wlać 300ml wina i tyle samo wody, zagotować.

Garnek z królikiem postawić na ogniu, dodać zawartość patelni i zagotować. Królik powinien być cały przykryty, w razie potrzeby dodać jeszcze wina i wody w równych proporcjach. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut, aż królik będzie miękki (mięso powinno odchodzić od kości). Dodać suszone śliwki i rodzynki i gotować jeszcze 15 min bez przykrycia.

W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/krolik_w_czerwonym_winie/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz