Składniki:
- tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 pomidory
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 goździki
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- pół łyżeczki cynamonu w proszku
- łyżeczka suszonego tymianku
- kilka listków świeżego rozmarynu
- starta skórka z połówki pomarańczy
- 300ml czerwonego wytrawnego wina
- 200g suszonych śliwek (dałam 150g na dwa króliki)
- 50g rodzynek (pominęłam)
Tuszkę królika podzielić na 8 części. Opłukać i osuszyć przed smażeniem, oprószyć solą morską. Wziąć dużą patelnię, mocno rozgrzać oliwę, a następnie włożyć kawałki królika. Obsmażyć na większym ogniu z każdej strony, w sumie przez ok. 7 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka.
Zmniejszyć ogień pod patelnią, włożyć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać powidła śliwkowe i przyprawy.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię, smażyć wszystko jeszcze ok. 3 minuty. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wlać 300ml wina i tyle samo wody, zagotować.
Garnek z królikiem postawić na ogniu, dodać zawartość patelni i zagotować. Królik powinien być cały przykryty, w razie potrzeby dodać jeszcze wina i wody w równych proporcjach. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut, aż królik będzie miękki (mięso powinno odchodzić od kości). Dodać suszone śliwki i rodzynki i gotować jeszcze 15 min bez przykrycia.
W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/krolik_w_czerwonym_winie/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz