piątek, 23 sierpnia 2024

TURECKIE CHLEBKI Z PATELNI


 Składniki:

  • 200ml letniej wody
  • 200ml letniego mleka
  • 45ml oliwy
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżka cukru
  • 500g mąki
  • łyżeczka soli
Dodać po kolei wszystkie składniki, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Uformować kulę, przykryć i odstawić na 30 min. Po 30 min odpowietrzyć ciasto (zagnieść) i podzielić na 8 części. Z każdej zrobić kulkę. Oprószyć deskę mąką i odłożyć gotowe kulki. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 15 min.

Nadzienie:
  • ser cheddar 200g
  • 40g kremowego serka kanapkowego (u mnie 150-200g)
Każdą kulkę rozwałkować na ok. 12 cm koło. Położyć na środku nadzienie, skleić jak chaczapuri, zostawić nadziane kulki do wyrośnięcia na 10 min. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Smażyć bez oleju na dużym ogniu (smażyłam na niewielkiej ilości oliwy).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.youtube.com/watch?v=te_xpTKIKio&t=32s

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz