sobota, 24 sierpnia 2024

SERNIK NA ZIMNO Z MANGO

 Składniki na spód:

  • 150g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 40g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 500g pulpy z mango, najlepiej z puszki
  • 130g cukru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 18g żelatyny w proszku + 90 ml wody
  • 300ml śmietanki kremówki, schłodzonej
Ponadto:
  • 150ml śmietanki kremówki, schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • owoce do dekoracji
Spód - ciasteczka zmielić w maszynce do kawy, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć tak powstałą masą spód tortownicy o średnicy 23 cm, wstawić do lodówki.

Masa serowa - twaróg zmiksować z pulpą z mango, sokiem z cytryny i cukrem do powstania jednolitej, bezgrudkowej masy. Żelatynę zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, wymieszać dokładnie to rozpuszczenia się proszku, chwilę przestudzić. Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. 

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubić na sztywno. Dodać do masy serowej w dwóch turach i delikatnie wymieszać.

Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową, wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc. Na wierzch wyłożyć ubitą z łyżeczką cukru pudru śmietankę kremówkę i udekorować owocami.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://mojewypieki.com/przepis/sernik-na-zimno-z-mango

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz