piątek, 2 sierpnia 2024

EKSPRESOWE CIASTO CHMURKA


 Składniki (na formę 24cm x 24 cm):

  • herbatniki, ok. 150g
  • 400g śmietanki 30% lub 36%
  • 500g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200g borówek amerykańskich
  • 3 garście płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni
  • ewentualnie trochę żelatyny
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Następnie, ciągle miksując, stopniowo dodawać schłodzony serek mascarpone. Ubijać do połączenia składników. 

Formę wysmarować masłem, na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć całą masę. Wierzch wyrównać łyżką, a następnie obsypać borówkami i płatkami migdałowymi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://www.knurr.pl/2023/11/ekspresowe-ciasto-chmurka.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz