Składniki na spód:
- 250g ciasteczek czekoladowych
- 100g masła
- 4 łyżki podprażonych płatków migdałowych
Składniki na masę serową:
- 500g twarogu śmietankowego, trzykrotnie mielonego
- 250g serka mascarpone
- 300g czekolady deserowej
- 3 łyżki żelatyny
- pół szklanki cukru, najlepiej drobnego (100g)
Na wierzch:
- ok. 250g malin (lub wiśni bez pestek)
- galaretka malinowa (lub wiśniowa)
Ciasteczka zblendować razem z podprażonymi i przestudzonymi płatkami migdałowymi. Wymieszać z roztopionym i przestudzonym masłem. Masą wylepić dno tortownicy i wstawić ją do lodówki.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Twaróg połączyć z mascarpone i utrzeć z cukrem, aż się rozpuści. Wymieszać z wciąż płynną czekoladą i żelatyną. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Wystudzić. Na schłodzonym serniku ułożyć wiśnie i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić.
U mnie - galaretkę zalałam szklanką wrzątku i dodałam maliny. Musiałam dodać prawie całe opakowanie żelatyny i ponownie doprowadzić do wrzenia, ponieważ nie chciało stężeć.
Przepis pochodzi z "Kobiety i Życia", nr 6 (191) czerwiec 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz