środa, 19 czerwca 2024

ŚWIDOŚLIWOWIEC

 


Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki oleju
  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem:
  • 200g masła
  • 500g kremowego serka ("Twój ulubiony")
  • 5 łyżek cukru pudru
Ponadto:
  • 450g dżemu ze świdośliwy
  • 500ml śmietanki do ubijania
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g tartej czekolady / kakao do posypania
Ciasto - olej, wodę, kakao i szklankę cukru umieścić w garnuszki, zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno formy o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do formy ciasto, wyrównać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjąć z formy, przekroić na dwa blaty.

Krem - w misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodać cukier puder i ubić. Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych, blat posmarować połową dżemu, na tym rozsmarować krem i wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym, rozsmarować pozostały dżem, na wierzch wyłożyć bitą śmietanę z cukrem, wyrównać. Całość posypać startą czekoladą lub gorzkim kakao. Schłodzić przed podaniem w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Dżem ze świdośliwy:
  • 450g świdośliwy
  • 200g cukru
  • 1 cytryna
Oryginalny przepis pochodzi ze strony 
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2017/01/swidosliwowiec.html?m=1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz