Składniki na ciasto:
- 150g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 50ml mleka
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
- 8 białek jaj
- 200g cukru
- szczypta soli
- 60g płatków migdałowych
Składniki na krem budyniowy:
- 700ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x 40g)
- 20g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka jaj
- 120g cukru
- 150 masła
- 250g serka mascarpone
Ciasto - masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać żółtka jaj, ucierać, dodać mleko i dalej miksować. Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Ciasto rozsmarować na blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dosyć cienkie, ale podczas pieczenia wyrośnie na ok. 1cm. Blaszkę z ciastem na chwilę odstawić.
Beza - 8 białek ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana zrobi się lśniąca i nie będzie słychać chrzęstu cukru. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto, rozprowadzając równo po całej powierzchni. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 30 minut. Po wystudzeniu oddzielić ciasto od papieru do pieczenia i przekroić na pół tak, aby powstały dwa jednakowe blaty.
Krem budyniowy - do garnka z szerokim dnem wlać 600ml mleka, zagotować. Żółtka jaj utrzeć na puszystą masę, do podwojenia objętości. Wtedy dodać cukier i wszystko ucierać jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodać 100ml mleka, jajka i budynie. Mieszać do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje, dodać małym strumieniem masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Gotować, aż budyń zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Zdjąć budyń z ognia, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstawaniu kożucha i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, utrzeć w misce masło na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu dodać jeszcze serek mascarpone i miksować do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek.
Masę budyniową wyłożyć na jeden blat ciasta z bezą, przykryć drugim blatem i docisnąć (najlepiej w jakiejś prostokątnej formie). Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aż stężeje (a najlepiej na całą noc).
Przepis pochodzi ze strony: https://kuchniamagdy.pl/przepisy/ciasta-i-slodkosci/slynne-ciasto-norweskie-ktore-podbija-swiat/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz