Składniki:
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 500g suchej soczewicy czerwonej
- batat
- słoiczek przecieru pomidorowego
- oliwa do podsmażenia cebuli i czosnku
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka oregano
- ewentualnie 1,5 litra bulionu
- świeża kolendra do przybrania (natka)
W garnku na oliwie podsmażyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy i przepłukaną wrzątkiem soczewicę, chwilę przesmażyć, zalać bulionem, zagotować. Dodać startego na tarce o dużych oczkach batata oraz mleko kokosowe, gotować ok. 20 min. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Podawać posypaną świeżą kolendrą.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/soczewicowa-z-batatami-i-mlekiem-kokosowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz