poniedziałek, 1 kwietnia 2024

ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATEM I MLEKIEM KOKOSOWYM


 

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 500g suchej soczewicy czerwonej
  • batat
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • oliwa do podsmażenia cebuli i czosnku
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka oregano
  • ewentualnie 1,5 litra bulionu
  • świeża kolendra do przybrania (natka)
W garnku na oliwie podsmażyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy i przepłukaną wrzątkiem soczewicę, chwilę przesmażyć, zalać bulionem, zagotować. Dodać startego na tarce o dużych oczkach batata oraz mleko kokosowe, gotować ok. 20 min. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Podawać posypaną świeżą kolendrą.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/soczewicowa-z-batatami-i-mlekiem-kokosowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz