poniedziałek, 1 kwietnia 2024

BABKA PIWNA

 


Składniki (duża porcja):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru (dałam pół szklanki erytrytolu)
  • szklanka jasnego piwa
  • szklanka oleju (z pestek winogron)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka cukru waniliowego

Jajka wbić do miski, ubić na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz stopniowo olej (trochę mąki, olej, mąka, olej itd.). Wlać piwo, wymieszać. 

Ciasto przelać do jednej dużej lub dwóch mniejszych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, wypełniając je nie więcej niż do 2/3 wysokości, bo babka sporo urośnie. 

Piekarnik nagrzać do 175-190 stopni i piec 45-60 min do tzw. suchego patyczka. Można udekorować lukrem cytrynowym lub polać roztopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

Przepis pochodzi ze strony: 
http://www.margarytka.pl/2012/03/babka-piwna.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz