niedziela, 7 kwietnia 2024

GRZEBIEŃ ZE SCHABU

 


Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 100g tartego parmezanu
  • 100g migdałów bez skórki
  • po 4 gałązki tymianku, oregano, bazylii i mięty
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 żółtka
  • kilka ząbków czosnku
  • 100ml bulionu (może być z kostki)
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Schab natrzeć solą i pieprzem, schłodzić (zimny łatwiej ponacinać). Migdały podprażyć na patelni, posiekać. Przygotować farsz - ser zetrzeć na tarce małych oczkach, dodać zmielone migdały, żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól oraz pieprz. 

Schab naciąć 4 razy wzdłuż, mniej więcej do połowy. W nacięcia włożyć farsz. Do naczynia żaroodpornego wlać bulion i wino, włożyć mięso. Przykryć folią aluminiową i piec 45 min w 200 stopniach, polewając od czasu do czasu sosem. Okryć i piec jeszcze 45 min w 180 stopniach. Dobry na zimno i na gorąco.

Oryginalny przepis Ewy Koterskiej z Malborka z "Kobiety i życia" (kwiecień 2024)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz