wtorek, 30 kwietnia 2024

SERNIK Z MANGO

 



Składniki na spód
:

  • 100g mąki pszennej
  • 60g masła w temperaturze pokojowej
  • 60g cukru pudru
  • 15g kakao
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Masa twarogowa:

  • 1kg twarogu
  • 150g cukru
  • 60g  miękkiego masła
  • 5 dużych jajek
  • duże dojrzałe mango lub pulpa mango z puszki (470g)
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
Krem śmietankowy:
  • 250g mascarpone
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 dojrzałe mango
  • płaska łyżeczka cukru
  • 5 łyżek wody
  • szczypta budyniu śmietankowego lub skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz wody) wyrobić w malakserze lub ręcznie do momentu, kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha, dolać zimnej wody i wyrobić. 

Kruszonkę wysypać do tortownicy / blachy. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w 180 stopniach ok. 15 min (pominęłam ten punkt).

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je minimum 2h wcześniej z lodówki. Do miski włożyć twaróg, masło, cukier oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Miksować na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Dodawać stopniowo po jednym jajku (miksując przez kilka sekund po dodaniu każdego).  Dodać skrobię / budyń, miksować przez kilkanaście sekund. Dodać zblendowane mango / pulpę z puszki, miksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód.

Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Na dno piekarnika można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby wytworzyć parę wodną - to zapewnia wilgotność w trakcie pieczenia, sernik wychodzi równy, bez pęknięć. A jeszcze lepiej - upiec w kąpieli wodnej, czyli wstawić blachę z sernikiem do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą.

Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję. Metodę tę stosujemy tylko do serników z dodatkiem całych jajek, bez ubijania białek osobno. 

Piec 40 minut w temperaturze 165 stopni, a potem 40 minut w temperaturze 140 stopni. Ustawić na cały czas pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Po tym czasie wystudzić sernik w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 min., później lekko uchylić drzwiczki albo zostawić sernik w środku aż do całkowitego wystudzenia. 

Krem śmietankowy - w misce zmiksować schłodzone mascarpone (250g) ze śmietanką (100ml) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) do powstania sztywnego kremu. 

Do małego garnka wrzucić pokrojone w kostkę mango, dodać płaską łyżeczkę cukru i wodę, ok. 5-6 łyżek. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wsypać szczyptę budyniu lub skrobię, aby zagęścić mango i stworzyć coś w rodzaju frużeliny. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik całkowicie wystygnie, udekorować wierzch kremem i mango. Można też posypać pestkami granatu.

Przepis pochodzi ze strony: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-z-mango/

Przepis na spód: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-mango

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz