piątek, 3 maja 2024

STRUCLA Z TWAROGIEM

 



Składniki (na 2 długie keksówki):

Zaczyn:

  • pół kostki drożdży (50g)
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki
  • kilka łyżek letniego mleka
Składniki na ciasto:
  • odrobina soli
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka (w oryginalnym przepisie 1 jajko i 2 żółtka)
  • szklanka letniego mleka
  • 200g roztopionego masła
  • zaczyn
Nadzienie:
  • 50-60dag twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • pół szklanki cukru (lub erytrytolu)
  • olejek pomarańczowy
  • łyżka stopionego masła (niekoniecznie)
Z drożdży, mleka, cukru i mąki przygotować zaczyn, odstawić na 15 minut. Następnie do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki wraz z zaczynem, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Przygotować nadzienie - w drugiej misce rozgnieść twaróg widelcem, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki.

Wyrośnięte ciasto krótki wyrobić, aby się odpowietrzyło. Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim połowę nadzienia. Zwinąć w rulon jak roladę, przekroić na pół wzdłuż, nie docinając jednak do końca z jednej strony. Zaplatać podobnie jak chałkę (tyle, że z dwóch pasm). Przełożyć delikatnie do keksówki. Piec ok. 40 minut w 150 stopniach.

Udekorować lukrem.

Przepis pochodzi z grupy na FB Sielskie życie na wsi - spokojne i wesołe (autorka Renata Urbaszewska)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz