poniedziałek, 22 kwietnia 2024

INDYK Z DYNIĄ, MARCHEWKĄ I CEBULKĄ

 Składniki:

  • 600-700g piersi z indyka lub kurczaka
  • 1-2 cebula
  • marchewka
  • szklanka dyni, startej na tarce
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka majeranku (dałam świeży lubczyk zamiast)
  • kilka liści laurowych
  • łyżka mąki do obtoczenia mięsa
  • szklanka wody lub bulionu
  • pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki (dałam 18%)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
  • masło klarowane, oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Mięso umyć, pokroić na mniejsze filety. Każdy kawałek przyprawić kurkumą, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, na koniec delikatnie obtoczyć w mące. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso z obu stron, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, a następnie dodać startą marchew i dynię. Dusić chwilę warzywa na średniej mocy palnika. Dodać podsmażone wcześniej mięso i całość zalać bulionem. Dodać liść laurowy i majeranek. Doprowadzić do zagotowania i dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Kiedy mięso zmięknie, dolać śmietanę i dusić jeszcze chwilę całość na najmniejszym ogniu. Sos powinien być kremowy i aksamitny, w trakcie gotowania powinien się zredukować. Jeśli zależy nam, aby był bardziej gęsty, można odlać chochlą 1/3 sosu, zmiksować na gładko i z powrotem wlać na patelnię.
Danie podawać posypane posiekaną natką pietruszki. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.tysiagotuje.pl/2018/10/kurczak-z-dynia-marchewka-i-cebulka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz