Składniki (na 10 sztuk):
- 7g suchych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki + szklanka ciepłej wody
- 600g (4 szklanki) mąki chlebowej + do podsypywania
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki oliwy + trochę do smarowania miski
Drożdże rozpuścić z cukrem w połowie szklanki wody. Dodać do mąki razem z solą, oliwą i resztą wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.
Ciasto włożyć do miski posmarowanej lekko oliwą. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (na 1-2h). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji - kulek. Formować okrągłe, ok. 20cm placki. Odłożyć na 20-25 min. Posypać przyprawami lub posmarować pastą i piec ok. 5 min w bardzo mocno nagrzanym piekarniku, min. 250 stopni.
pasta z zatarem/dukką (porcja na jeden chlebek, smarować przed pieczeniem):
- 2 łyżeczki przyprawy zatar / dukki
- 2 łyżeczki oliwy
Albo:
- łyżka jogurtu greckiego
- łyżeczka oliwy
- 1/4 łyżeczki harissy
- szczypta kuminu
- posiekana dymka/szczypiorek
- sezam
- sól
Przepis pochodzi ze strony: https://www.magazynkuchenny.com/manooshe-na-trzy-sposoby/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz