poniedziałek, 22 kwietnia 2024

MANOOSHE - LIBAŃSKI CHLEBEK


 Składniki (na 10 sztuk):

  • 7g suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki + szklanka ciepłej wody
  • 600g (4 szklanki) mąki chlebowej + do podsypywania
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy + trochę do smarowania miski
Drożdże rozpuścić z cukrem w połowie szklanki wody. Dodać do mąki razem z solą, oliwą i resztą wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.

Ciasto włożyć do miski posmarowanej lekko oliwą. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (na 1-2h). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji - kulek. Formować okrągłe, ok. 20cm placki. Odłożyć na 20-25 min. Posypać przyprawami lub posmarować pastą i piec ok. 5 min w bardzo mocno nagrzanym piekarniku, min. 250 stopni.

pasta z zatarem/dukką (porcja na jeden chlebek, smarować przed pieczeniem):
  • 2 łyżeczki przyprawy zatar / dukki
  • 2 łyżeczki oliwy
Albo:
  • łyżka jogurtu greckiego
  • łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki harissy
  • szczypta kuminu
  • posiekana dymka/szczypiorek
  • sezam
  • sól
Przepis pochodzi ze strony: https://www.magazynkuchenny.com/manooshe-na-trzy-sposoby/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz