piątek, 19 kwietnia 2024

KROKIECIKI PAPRYKOWO-SEROWE

 Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 300g parmezanu
  • 200g czerstwego chleba
  • 60g orzeszków pinii
  • oliwa z oliwek
  • buła tarta
  • papryczka w proszku
  • sól, pieprz
Paprykę opłukać, oczyścić i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i olejem. Piec przez 10 min w temp. 220 stopni.

Po upieczeniu ostudzić, następnie zdjąć skórkę i zmiksować z czerstwym chlebem, papryczką, startym parmezanem, orzeszkami pinii, solą i pieprzem. 

Z tak przygotowanej masy formować okrągłe kulki, obtoczyć w bułce tartej i wstawić ma 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podawać np. posypane świeżą natką pietruszki. Ja podałam z sosem tzatziki.

Przepis pochodzi z książki "Złota łyżka" (Giovanni Ballarini, wyd. "Jedność")

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz