Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100g)
- 150g masła
- 150g mąki
- 250ml mleka
- 40g rumu
- 6 jajek
- 200g cukru (zastąpiłam 100g erytrolem)
- 3 łyżki kakao
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- pół tabliczki czekolady (dałam troszkę więcej)
Czekolady połamać na kawałki, wraz z mlekiem, masłem i rumem rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić. Jajka utrzeć wraz z cukrem do białości, wsypać przesianą mąkę, kakao i wymieszać z przestudzoną masą czekoladową. Wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 50min.
Polewa - roztopić w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać wraz ze śmietaną. Polać ciasto, udekorować granatem.
Przepis znaleziony na Facebooku na stronie "Pyszna codzienność - 1000 pomysłów na obiad i nie tylko"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz