Składniki na spód:
- 200g herbatników
- 200g masła
- 100g mąki owsianej
- 2 żółtka
Składniki na masę serową:
- 200g białej czekolady
- 2 łyżki rumu
- sok z połowy cytryny
- 500g serka mascarpone
- 250g ricotty
- 12g cukru z wanilią
- 4 jajka (dałam też 2 białka od spodu)
Składniki na sos malinowy:
- 150g malin
- łyżka cukru
- 50ml czerwonego wytrawnego wina
- płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Herbatniki zmielić blenderem na okruchy, po czym wymieszać z masłem, żółtkami i mąką owsianą. Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy, dobrze dociskając palcami.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z rumem i sokiem z cytryny. Mascarpone i ricottę zmiskować z jajkami i cukrem waniliowym, po czym dodać lekko wystudzoną masę czekoladową. Miksować jeszcze przez chwilę.
Gotową masę wlać do tortownicy i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Maliny, cukier, wino i skrobię zagotować w rondelku, po chwili przelać na sernik. Wstawić na kolka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Przepis pochodzi z gazetki Biedronki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz