- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki (szklanka = 150g)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru (110g)
- 2 łyżki kakao
- mały słoiczek powideł śliwkowych
- 1 opakowanie "Przyprawy do muffinek piernikowych" Kamisa
Do jednej miski wsypać składniki sypkie - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, przyprawę, wymieszać. Do drugiej wbić jajka, wlać mleko i olej. Dodać składniki suche do mokrych i wymieszać mikserem na gładką masę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190st. Do każdej foremki nakładać ciasto do połowy wysokości, na środku położyć łyżeczkę powideł i przykryć ciastem do ok. 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i studzić w foremce ok. 10min, następnie przełożyć na kratkę. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować wg uznania.
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Kamisa.
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Kamisa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz