- 1kg mąki
- 1 litr mleka
- 5 jajek
- 50g drożdży
- 150g masła
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- smalec lub olej do smażenia (dużo)
Szklankę mleka lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, przygotować rozczyn - dodać cukier waniliowy i kilka łyżek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło roztopić, przestudzić, dodać do zaczynu razem z pozostałymi składnikami - mąką, mlekiem, żółtkami, spirytusem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni rozgrzać smalec lub olej, smażyć na złoto na głębokim tłuszczu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz