- 1,3-1,4 kg dorsza (filet)
- 2 duże cebule
- mały kubełek śmietany 30%
- mąka do obtoczenia ryby
- sól, pieprz
- olej
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić z każdej strony i obtoczyć w mące. Obsmażyć na na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony na złotobrązowy kolor. Umieścić kawałki ryby w żaroodpornym naczyniu. Za pozostałym na patelni oleju podsmażyć cebule, posolić i popieprzyć do smaku. Rozprowadzić cebulę równomiernie na kawałkach ryby, polać śmietaną i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180st. Zapiekać ok. 30min.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia ojca Teodora. Dania obiadowe" wyd. Rea-SJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz