- 300g herbatników
- tabliczka mlecznej czekolady (100g)
- 125g masła
Składniki na masę:
- 3 tabliczki białej czekolady (300g)
- 600ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- dodatkowo kawałek gorzkiej czekolady na wiórki i owoce do dekoracji
Masło z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masą herbatnikową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26cm (lub 22cm - wtedy ciasto będzie wyższe) i lekko ugnieść, odstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przestudzonej przegotowanej wody i odstawić, żeby napęczniała. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze 100 ml śmietanki, wymieszać z napęczniałą żelatyną, przestudzić. Pozostałą, schłodzoną śmietankę (500ml) ubić na sztywno, dodać cukier puder i następnie delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Masę czekoladowo-śmietanową wyłożyć na herbatnikowy spód. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby dobrze stężało. Udekorować wiórkami czekoladowymi i owocami (u mnie granat).
Przepis pochodzi ze strony: https://www.przepisy.pl/przepis/bialy-puch
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz