- 500g czerwonej soczewicy
- 5 podłużnych pomidorów (przecierowych)
- 3 cebule
- pół główki czosnku
- 2 kostki warzywne (lub rosołowe)
- puszka mleka kokosowego
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki przyprawy typu "warzywko"
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na patelni. Soczewicę zalać na chwilę wrzątkiem i odcedzić. Nalać wody do dużego garnka do 3/4 objętości, wsypać soczewicę, dodać kostki rosołowe, "warzywko", sól, pieprz. Gotować, aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodać pokrojone pomidory i mleko kokosowe oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Przyprawić kurkumą i curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz