czwartek, 20 września 2018

GULASZ Z INDYKIEM, DYNIĄ I PIECZARKAMI


Składniki:

  • ok. 0,5 kg piersi z indyka
  • 450g obranej dyni
  • 200g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • 3 łyżki mąki 
  • 2,5 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • pół małego kubełka śmietany 30%
  • 600ml bulionu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Filet z indyka pokroić w kostkę, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać (u mnie mąka gryczana). 
Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć.
Na dużej patelni roztopić masło i wrzucić pokrojonego indyka. Podsmażyć, żeby nie był surowy, następnie przełożyć mięso do dużego garnka, a na patelni podsmażyć pieczarki. Zrumienione pieczarki wyjąć na talerz, a na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażoną dynię przełożyć do garnka z indykiem, dodać cebulę, wlać bulion, zagotować, a następnie dusić na małym ogniu, póki dynia nie zmięknie. Uważać, aby dynia się nie przypaliła. Pod koniec dodać odłożone pieczarki i śmietanę, delikatnie wymieszać, podawać posypawszy natką pietruszki.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz