czwartek, 6 września 2018

TIRAMISU

Składniki: 
(na głęboką blachę od piekarnika, można też zrobić z połowy składników)

  • 4 opakowania serka mascarpone (1kg)
  • 1l śmietany 30% lub 36%
  • 4 opakowania biszkoptów podłużnych
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 3-4 torebki kawy dla dzieci
  • kilka łyżek kakao
  • ok. 10 łyżek brązowego cukru (u mnie kokosowy)
  • mix do śmietany
Śmietanę uprzednio schłodzić w lodówce,  ubić na sztywno, wsypać mix do śmietany i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodawać stopiono serek mascarpone i cukier oraz przestudzoną żelatynę. Kawę zalać wrzątkiem, przestudzić. Żelatynę zalać niedużą ilością wrzątku, również przestudzić. Na głębokiej blasze od piekarnika układać obok siebie biszkopty maczane w naparze z kawy. Następnie delikatnie rozsmarować na nich połowę śmietanowego kremu. Posypać kakao. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i rozsmarować na nich krem. Pospać kakao. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz