- 500g mąki pszennej
- 200g prawdziwego miodu
- 200g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko (ok. 75g)
- pełna łyżeczka sody oczyszczonej (10g)
- szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
Masło, miód i przyprawę do pierników lekko podgrzać, ale nie gotować (masa powinna być płynna). Do miski przesiać mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlać lekko przestudzony miód z masłem. Dodać resztę składników i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 2h. Wyjąć na 10-15 min przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto podzielić na 4 części i po kawałku rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Piec ok. 10-15min w 160-170 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe.
Przepis pochodzi ze strony https://margarytka.blogspot.com/2011/12/pierniczki-swiateczne.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz