piątek, 22 grudnia 2017

PIERNICZKI MARGARYTKI

Składniki (na ok. 80-100 sztuk):

  • 500g mąki pszennej
  • 200g prawdziwego miodu
  • 200g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko (ok. 75g)
  • pełna łyżeczka sody oczyszczonej (10g)
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
Masło, miód i przyprawę do pierników lekko podgrzać, ale nie gotować (masa powinna być płynna). Do miski przesiać mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlać lekko przestudzony miód z masłem. Dodać resztę składników i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 2h. Wyjąć na 10-15 min przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto podzielić na 4 części i po kawałku rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Piec ok. 10-15min w 160-170 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe.
Przepis pochodzi ze strony  https://margarytka.blogspot.com/2011/12/pierniczki-swiateczne.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz