- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu
- 2 łyżeczki sody
- 3 jajka
- opakowanie przyprawy do pierników
- 200-250g masła
- 3 łyżki śmietany
Lukier z białkiem;
- jedno surowe białko (ubić)
- 200g cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
- ewentualnie barwniki spożywcze
Lukier z sokiem z cytryny (przepis babci Reni):
- szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- 1-1,5 łyżki wrzątku
Połączyć wszystkie składniki (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego) tak, by powstało ciasto. Miodu nie trzeba podgrzewać, chyba, że jest skrystalizowany. Ciasto ma plastyczną konsystencję, łatwo się rozwałkowuje i nie przykleja się do wałka. Ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać pierniczki, układać na blasze, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190st. ok. 8-10 min. Im cieńsze pierniki, tym krócej pieczemy.
Dekorować dopiero po wystudzeniu pierniczków. Lukier na bazie białka jest bardziej plastyczny i lepiej się nadaje do wykonywania misternych wzorów.
Przepis pochodzi ze strony http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/pierniki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz