poniedziałek, 25 grudnia 2017

MAKOWA GWIAZDA

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 20 dag drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 400g masy makowej
  • białko jaja
  • suszona żurawina do przybrania lub kandyzowane wiśnie
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i letniego mleka zrobić rozczyn o gęstości śmietany i odstawić do wyrośnięcia. Z mąki, cukru, miękkiego masła, jajek, soli i rozczynu zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić, by podrosło. Białko ubić na sztywno. Jedną łyżkę piany odłożyć, resztę połączyć z masą makową. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa identyczne koła. Na jeden placek wyłożyć masę makową. Brzegi ciasta posmarować resztą białka. Przykryć drugim plackiem, docisnąć brzegi. Na środku ciasta położyć malutką miseczkę lub przykrywkę od słoika i zrobić na cieście 16 promienistych nacięć. Brać po dwa kawałki ciasta, wywijać je kilkukrotnie na zewnątrz i sklejać w ramiona gwiazdy. Odstawić na 20 min. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30 min w 170st. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować. 

Przepis pochodzi z miesięcznika "Kobieta i życie" nr 12/2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz