niedziela, 31 grudnia 2017

PIECZEŃ WIEPRZOWA Z ROZMARYNEM I JAŁOWCEM

Składniki:

  • szynka wieprzowa ok. 1,2 kg
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • garść igiełek rozmarynu
  • kilka jagód jałowca
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
W moździerzu rozdrobnić jagody jałowca i rozmaryn, a następnie natrzeć szynkę solą, pieprzem i tą mieszanką. Na patelni rozgrzać olej i podrumienić mięso z każdej strony, Na tym samym tłuszczu podsmażyć 2 cebule. Przełożyć mięso do garnka rzymskiego, w którym będzie się piec pieczeń (można też dusić ją w garnku). obłożyć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wlać ocet balsamiczny i czerwone wino, dodać podsmażoną cebulę. Piec w piekarniku  w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, w połowie pieczenia przełożyć mięso na drugą stronę. Mięso wyjąć, przestudzić, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku i polać częścią sosu, resztę sosu podać osobno, 
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:  http://przepisyodserca.blogspot.com/2013/01/szynka-wieprzowa-duszona-w-winie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz