niedziela, 23 października 2016

PLACUSZKI GRYCZANE Z PASTĄ Z MAKRELI

Składniki na placuszki:

  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 300g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia (w wersji bezglutenowej bezglutenowa bułka tarta)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 średnie cebule
Składniki na pastę:
  • 1 filet z makreli
  • kawałek pora
  • oliwa z oliwek
  • 100g twarogu
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w 400ml osolonej wody i odstawić, zeby trochę ostygła. Na patelni podsmażyć cebule. Schłodzoną kaszę, podsmażoną cebulę i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wymieszać. Formować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na odrobinie oliwy po 3 min z każdej strony i odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Makrelę oczyścić z ości, rozdrobnić i przełożyć do miseczki. Dodać rozgnieciony widelcem twaróg i jogurt oraz pokrojonego i sparzonego pora. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki, oliwą i przyprawić do smaku. Pastę podawać na placuszkach z kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz