piątek, 28 października 2016

PRZEKŁADANIEC Z INDYKA Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 1-1,1 kg mięsa z indyka (np. pierś)
  • pół cukinii
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • jajko
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • szczypta majeranku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • bułka tarta
  • 1/3 szklanki bulionu
  • oliwa, sól, pieprz
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na  oliwie, Cukinię obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, nieduży kawałek cukinii zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Mięso połączyć z jajkiem, tartą cukinią, przestudzoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać przyprawy dokładnie wszystko wymieszać i formować dłońmi kotlety, obtaczając je w bułce tartej, podsmażyć na oliwie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać na przemian kotlety, plastry papryki i cukinii. Podlać bulionem i pokropić sosem sojowym, Zapiekać ok. 50 min w temp. 180st. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz