niedziela, 9 października 2016

WILGOTNE CIASTO DYNIOWE

Składniki:
  • 350g startej dyni
  • 200g białej czekolady
  • 150g masła
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 100g cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 50 g bułki tartej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy (można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem na wierzch:
  • 200g naturalnego serka do kanapek
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 100-150g wiórków kokosowych
Dynię oczyścić z nasion i włókien, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać roztopioną czekoladę, zmielone orzechy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon i kurkumę. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i z tartą dynią. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st 40-45 min do tzw. suchego patyczka. 
Przygotować krem na wierzch ciasta - miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać serek i miksować chwilę, tylko do połączenia składników (żeby krem się nie zwarzył). Dodać wiórki kokosowe. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, ciasto wstawić do lodówki. 
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/848-wilgotne-ciasto-dyniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz